Karvian kirkko ja ulkomuseoalue

Karvian kirkko ja ulkomuseoalue

Vuonna 1798 valmistuneen Karvian kirkon upeat yksityiskohdat hivelevät sielua. Kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1789 ja se valmistui vajaassa kymmenessä vuodessa. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1799. Kirkon vieressä sijaitseva kellotapuli valmistui vuonna 1806.

Kotiseutuyhdistys perusti viljamakasiiniin (1853) museon vuonna 1957. Esineitä on noin 2 000. Kokoelmasta löytyy muun muassa puuastioita, vanhoja tekstiilejä ja kansanparantajien esineitä. Museo ei ole esteetön.

Ulkomuseoalue sijaitsee kirkon takana. Ulkomuseoalueella on kirkkotalli, savupirtti, aitta, paja, riihi, Lehtisen tupa ja luhtapirtti. Kesäaikaan ulkomuseoalue herää eloon, kun paikalle ilmestyvät asukkaat erilaisten töidensä pariin. Ulkomuseoalueen pihapiiriin pääsee esteettömästi.

Osoite: Kylä-Karviantie 12 / Isomäenkatu, Karvia
Aukioloajat: Kirkko avoinna kesä-elokuussa päivittäin klo 9.00–15.00. Kotiseutumuseo avoinna sopimuksen mukaan. Sovi ryhmäsi vierailusta info@taiteidenreitti.fi.
Hinta: Ilmainen

Karvialaiset saivat 20.12.1780 luvan rakentaa saarnahuoneen, mutta päättivät kuitenkin rakentaa kirkon, omalla luvalla. Päätös oli rohkea, sillä Karviassa oli tuolloin vain noin 50 taloa. Kirkon paikka ratkaistiin päättämällä rakentaa kirkko keskelle pitäjää. Karvian kirkko on jalasjärveläisen Salomon Köhlström-Köykän rakennuttama puukirkko. Karvian kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1789. Se valmistui vajaassa kymmenessä vuodessa vuonna 1798 ja vihittiin käyttöön 1799. Kirkon vieressä sijaitseva kellotapuli valmistui vuonna 1806.